Opruimen en organiseren met je kinderen

Vraag jij je ook wel eens af waarom kinderen niet geboren worden met een natuurlijke aanleg tot organiseren, opruimen en schoonmaken? Als de natuur een handje zou helpen zou dat een hoop tijd en energie besparen. Helaas is de werkelijkheid meestal anders en zijn deze aangeboren talenten ver te zoeken. Als ouder zul je dus moeten investeren in het ontwikkelen van deze talenten. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen, want jong geleerd is oud gedaan én de investering is het dubbel en dwars waard. Verantwoordelijkheid krijgen en dragen en het leveren van een bijdrage aan het grotere geheel geeft kinderen het gevoel van veiligheid, verbondenheid en vertrouwen.

Wat zijn de basisprincipes bij het ontwikkelen van vaardigheden op het vlak van opruimen, organiseren en schoonmaken?
  
1. Opvoeden= voordoen
Kinderen leren vooral van wat ze de ander zien doen. Vooral kleine kinderen leren door nabootsing. Als je dus wilt dat je kinderen hun jas ophangen dan kun je ze dit het snelst leren door het zelf voor te doen. Doe ook de eerste paar keer voor hoe je het gebruikte speelgoed weer terug stopt op de bestemde plaats. Zo wordt het voor kinderen heel gewoon om het ook te doen. Belangrijk is dat je uitstraalt dat opruimen bij het spelen hoort en er voor zorgt dat je daarna weer alle ruimte hebt voor iets nieuws. Wanneer je zelf al zuchtend en steunend gaat opruimen leer je je
kinderen dat het een vervelend werkje is dat ze niet aantrekkelijk zullen vinden om na te doen.

2. Hoe concreter hoe beter
Zeg kinderen heel helder en concreet wat je van ze verwacht. Zeg niet ' Ga je kamer opruimen', want het begrip opruimen is veel te abstract voor kinderen. Zeg liever: ik wil graag dat je je kleren in de kast legt en het speelgoed van de grond terugstopt in de speelgoedkist'. Ook oudere kinderen zijn erbij gebaat wanneer je heel precies zegt wat je van ze verlangt. Het beste is om het ze een paar keer voor te doen en aan te geven waar ze op moeten letten.

3. Gebruik de kracht van herhaling en ontwikkel routines
Wij mensen zijn gewoontedieren en dat geldt zeker voor kinderen. Honderd keer hetzelfde boekje lezen, altijd hetzelfde liedje voor het slapen gaan. Dat soort terugkerende rituelen geeft een kind vertrouwen en zekerheid. Zo kun je je kind ook goede opruimgewoonten aanleren. Bijvoorbeeld elke middag voor het avondeten het speelgoed terugstoppen in de kast. Of elke ochtend je dekbed gladtrekken zodat het er netjes uitziet. Of elke avond je sokken en onderbroek in de was doen. Om de week op zaterdag je bed verschonen. Iedere ochtend de vaatwasmachine uitruimen.

Samen met je kinderen aan de slag betekent dat je voorleeft wat je van ze vraagt, goede gewoonten ontwikkelt en je ze de verantwoordelijkheid geeft die ze kunnen dragen. Voorwaarde is ook dat je zelf één en ander overzichtelijke manier hebt georganiseerd zodat het voor kinderen makkelijk is om hierop aan te sluiten. Wanneer je samen met je kinderen aan de slag gaat zul je misschien ontdekken dat je bepaalde zaken beter anders kunt organiseren. Betrek je kinderen bij het vinden van oplossingen, zodat het iets van hen zelf wordt en daardoor makkelijker om uit te
voeren.

Volgende maand zal ik daarom aandacht besteden aan de manier waarop je samen met je kind aan de inrichting van zijn of haar kamer kunt werken, zodat het eenvoudig én aantrekkelijk wordt om hem opgeruimd te houden.

Veel succes met het ontwikkelen van goede gewoonten en bedenk: je kind kan meer dan je denkt!
Ingrid van Dijk van Beddingwerk

  I ♡ comments  |   Ingrid voor villa d'Esta  |  images: vtwonen  |  Bekijk HIER de site van Beddingwerk 

Reacties